dimecres, 25 de gener del 2017

Preparant pintura témpera

La pintura témpera o gouache és una de les tècniques pictòriques més senzilles de preparar, i ens permet treballar amb capes de color delicades, molt fines i opaques. El seu material base és la goma aràbiga, d'origen vegetal, a la qual s'hi afegeix aigua destil·lada i conservants químics o naturals, més els pigments que desitgem.

Podem trobar la goma aràbiga triturada o en terrossos. En aquest darrer cas, hem de trossejar-los una mica i posar-los dins d'una gassa que farà de filtre; això impedirà que les impureses de la resina es barregin amb l'aglutinant. Seguidament posarem la gassa a dins d'un pot, submergint-la en l'aigua destil·lada (en una proporció d'una part de goma per tres d'aigua) i ho deixarem reposar unes quantes hores.

Un cop fet això, ja tindrem l'aglutinant pràcticament preparat... per tal que no es faci malbé, a nosaltres ens agrada afegir-li una cullerada de mel com a conservant. Agafarem el pigment i el posarem sobre una superfície llisa i transparent, i comencem a afegir-li la goma aràbiga en petites quantitats, procurant que quedi força pastós. El millor és anar-ho barrejant amb una espàtula plana, amb moviments ràpids i circulars.

I ja ho tenim! Podem envasar la pintura en pots de vidre, ajudant-nos amb espàtules; només hem de procurar que no quedi molt aire dins dels envasos.

Oriol


Goma aràbiga en terrossos
Materials bàsics de la témpera: pigments i goma aràbiga dissolta en aigua destil·lada
Pastant la pintura