dissabte, 26 de juliol del 2014

Presentació del projecte "Reconstrucció d'imaginars col·lectius"

El passat mes de juliol es va presentar el projecte "Reconstrucció d'imaginaris col·lectius" al Museu d'art de Sabadell, tot plegat en el marc de l'exposició Sabadell Obert 13/14.

L'objectiu d'aquest projecte consisteix en recuperar i preservar la memòria de personatges populars que hagin viscut a Sabadell. La intenció no és fer un recull d'històries de vida més o menys curioses o pintoresques, sinó intentar conèixer les aportacions i la filosofia de vida d'aquestes persones per treure'n profit de cara al present.

Així doncs, en aquesta ocasió es va presentar una investigació sobre la figura del mecànic i inventor
Esteve Renom Escuder, més conegut com "El Rada" (1901 - ?) el qual va viure a la Creu Alta fins a la dècada dels 70. Es tracta d'un personatge que forma part de la memòria dels veïns d'aquest barri. Els seus invents van saber avançar-se al seu temps, i tot i que no sempre van funcionar com s'esperava, sempre van reflectir una estranya capacitat d'entendre i superar les necessitats econòmiques i materials de la seva època.

Us passem les entrevistes que es van fer en motiu de la investigació. En elles vam poder parlar amb els antics veïns del Rada, els quals ens van donar dades molt interessants sobre la seva vida i els seus invents. A tots ells els agraeixo de nou la seva participació, amb un record molt especial pel senyor Joaquim Soler, el qual desgraciadament ja no es troba entre nosaltres. Espero que us agradi!

Oriol Arisa





dijous, 3 de juliol del 2014

Sabadell Obert 13 / 14

Després de quatre mesos de residència a NauEstruch, s'han presentat els dos projectes d'Art de Trobada al museu d'art de Sabadell, junt amb les propostes de la resta de residents. En total són cinc projectes que es podran veure fins al proper 13 de juliol.

Per una banda es mostren els treballs realitzats durant els tallers de pintures històriques (obres al tremp, a la cera, al fresc, etc...) amb un recull de fotos i un esquema sobre el projecte. I per altra banda també es poden conèixer els resultats de la investigació sobre la figura d'Esteve Renom Escuder, àlies El Rada, la qual va acompanyada d'un vídeo amb entrevistes als seus antics veïns.

Recordem també que el proper diumenge a les 12 del migdia es farà una visita guiada a l'exposició, i el diumenge 13 de juliol s'organitzarà un col·loqui dedicat a Esteve Renom.





Muntatge de l'exposició



 Tot preparat per inaugurar



Artistes residents a NauEstruch


dijous, 10 d’abril del 2014

Taller de pintura mural - Procés de realització dels frescos sobre la calç

Un cop fetes les pràctiques prèvies, vam seguir tot el procés fins arribar a pintar els frescos. Aquest va consistir en la aplicació de tres capes d'hidròxid de calç barrejades amb diversos tipus d'àrids; la primera capa o "arriccio" es va posar just una setmana abans d'aplicar les altres dues. La segona i la tercera capa (anomenades intonaco i intonachino respectivament) les vam posar el mateix dia, just abans de pintar.

Les diverses capes de morter s'han de barrejar i pastar molt bé, així que vam utilitzar una paleta i una batedora industrial, que ens van permetre obtenir un acabat òptim i molt fi.

Per traspassar els dibuixos sobre la calç vam utilitzar la tècnica anomenada spolvero, que consisteix en foradar les línies i passar-hi per sobre una bosseta plena de pigment; aquest traspassa els forats i deixa un puntejat sobre la calç, que ens serveix de guia per pintar.

Quan s'apliquen els pigments sobre la superfície encara fresca, aquests queden retinguts dins dels cristalls de calç; un cop acabat el procés de carbonatació, l'hidròxid de calç es converteix en un material molt noble i resistent, que conserva els pigments en perfecte estat.


 Preparant els materials pel taller


 Preparant la capa d'arriccio




 Aplicant l'arriccio sobre els taulons




 Abans d'utilitzar els pigments s'ha de comprovar
que siguin solubles a l'aigua i resistents a la calç



 Preparant la capa d'intonaco



 Preparant l'intonachino



 Acabant de foradar els cartrons



 Alguns dels frescos ja gairebé acabats





dilluns, 24 de març del 2014

Taller de pintura mural - Primers passos

Un cop fet un primer recorregut per algunes tècniques pictòriques de l'Antiguitat, ens hem plantejat el repte de conèixer i experimentar la pintura al fresc. La veritable tècnica s'anomena buon fresco i es basa en l'aplicació dels pigments sobre una barreja de sorra i hidròxid de calç (que sovint també s'anomena calç en pasta o grasello). Per obtenir-lo, es barreja òxid de calç amb aigua durant uns quants anys  En contacte amb l'aire aquest producte reacciona fins a convertir-se en pedra, així que a la hora de pintar hem de treballar ràpid i amb molta decisió.

Hi ha diversos sistemes per tal de passar els nostres dibuixos sobre la calç fresca. Un és la sinòpia, que consisteix en pintar-los a mà sobre la primera capa de calç (arriccio). I l'altra és la tècnica de l'spolvero, que consisteix en foradar els dibuixos amb un punxó, i col·locar-los sobre l'última capa de calç fresca; al passar una bosseta plena de pigment sobre el paper, el dibuix queda marcat en la calç.

 Presentació del taller



Òxid de calç


 Preparant els cartrons per fer l'spolvero


Realitzant proves amb la tècnica del tremp

  

dilluns, 24 de febrer del 2014

Segona sessió de pintura romana

Vista la bona acollida del primer taller, el següent dissabte vam repetir l'experiència, i ens ho vam passar d'allò més bé. Les obres fetes a l'encàustica van quedar especialment boniques.








divendres, 14 de febrer del 2014

Taller de pintura romana

Els romans coneixien bé les tècniques pictòriques egípcies, i també van incorporar-ne d'altres que tenien com a material bàsic la cera d'abelles. Així que el darrer dissabte vam decidir experimentar amb elles.


La fusta i la tela són els suports més adequats per aquest tipus de pintures, tot i que la primera és més resistent a la calor i a l'ús de matèria en quantitats importants.



 Les dues tècniques que hem utilitzat són l'encàustica i les ceres diluïdes. Totes són variants del que en l'antiguitat es coneixia com a cera púnica, amb la qual es van pintar alguns sarcòfags egipcis d'època romana.





En plena feina




Diferències entre les ceres diluïdes i l'encàustica.  La primera es pot treballar en fred, mentre que la segona necessita la calor per poder-se aplicar correctament.


dilluns, 27 de gener del 2014

Taller de pintura egípcia

El passat dissabte vam fer un primer taller dins del nostre programa de residència a l'Estruch, el qual durarà fins al mes de juny. I la veritat és que ens ho vam passar molt bé! El taller va consistir en preparar i experimentar les tècniques pictòriques que s'utilitzaven fa més de 2.000 anys, i que encara ens sorprenen per la seva qualitat i bona conservació. La prova són les pintures que ens han quedat a les tombes egípcies.

Les tècniques que vam utilitzar van ser tres: el tremp de cola, el tremp d'ou i la goma aràbiga. Cal recordar que en l'època egípcia solien utilitzar-se sobre mur, mentre que nosaltres vam utilitzar el paper com a suport. Aquí tenim la taula preparada amb el materials bàsics per preparar les pintures: els pigments i diversos tipus de gomes i coles d'origen animal i vegetal.



El tremp de cola és un tipus de pintura que té diverses propietats, doncs també serveix per preparar diversos tipus de suports (teles, paper, etc...) Es pot utilitzar de forma transparent o opaca. Aquí l'estàvem escalfant per poder-lo utilitzar.



El tremp d'ou és més gras i té menys flexibilitat que les altres dues tècniques, però dóna uns resultats fantàstics. És la tècnica que s'ha utilitzat per pintar retaules. De l'ou podem aprofitar tant la clara com el rovell, depenent dels colors que desitgem obtenir.



La goma aràbiga és el material base de l'aquarel·la. Per preparar-la nosaltres mateixos, primer hem de filtrar totes les impureses que conté aquesta resina vegetal (fulles, insectes, etc...)



Aquí teniu unes quantes fotos més del taller. La veritat és que els resultats van ser bons i variats... els faraons estaran molt contents.