Al mercat podem trobar-la totalment neta i en forma de petites perles; també hi ha l'opció d'obtenir-la dels ruscs i netejar-la nosaltres mateixes per treure les impureses que conté (bresca, restes de mel, etc.) Si teniu la sort de comptar amb algun amic que es dediqui a l'apicultura, tot resulta una mica més fàcil!!
Avui us mostrem com s'ha de fer aquest procés de neteja. Després d'un primer filtrat fet per la nostra apicultora, la cera queda en forma de panot; veiem que per una cara es veu força neta, però per l'altra encara conté un munt d'impureses. Així doncs, el primer que hem de fer és trencar-la a trossos per desfer-la de nou.
Tot seguit, netegem bé una cassola amb un drap i aigua calenta, per assegurar-nos de que no tingui restes de pintura, dissolvents, etc. (Aquesta cassola la utilitzarem únicament per preparar pintures). Un cop fet això, la omplirem amb més aigua calenta aproximadament fins a la meitat de la seva capacitat, i hi posarem la cera trossejada.
Ara l'únic que hem de fer és deixar que la cera es desfaci, procurant que l'aigua no arribi a bullir, fins que quedi totalment líquida; va bé remenar-la de tant en quant. Hem de tenir en compte que és un material insol·luble a l'aigua; per tant, com comprovarem més endavant, no es barreja mai amb ella.
Un cop desfeta la cera, hem de deixar que es refredi totalment... és un procés força lent, així que va bé posar-la tota la nit a la fresca. I l'endemà ja la tenim!! Podem comprovar que tota la cera queda per sobre de l'aigua, un altre cop en forma de panot; i les impureses queden just a la banda que toca l'aigua. Si veiem que no podem desenganxar-la de la cassola amb facilitat, podem trossejar-la una mica. Finalment, hem d'agafar una rasqueta i treure les impureses fins que la cera estigui perfecta. I ja la tindrem a punt per fer pintures!!
Uri