dissabte, 31 de desembre del 2016

Com preparar la cera d'abelles per fer pintures

La cera d'abelles és el material bàsic d'algunes de les tècniques pictòriques més antigues. No només ens permet obtenir pintures d'una extraordinària qualitat, sinó que també posseeix una gran capacitat de conservació, superior a d'altres materials artístics més comuns.

Al mercat podem trobar-la totalment neta i en forma de petites perles; també hi ha l'opció d'obtenir-la dels ruscs i netejar-la nosaltres mateixes per treure les impureses que conté (bresca, restes de mel, etc.) Si teniu la sort de comptar amb algun amic que es dediqui a l'apicultura, tot resulta una mica més fàcil!!

Avui us mostrem com s'ha de fer aquest procés de neteja. Després d'un primer filtrat fet per la nostra apicultora, la cera queda en forma de panot; veiem que per una cara es veu força neta, però per l'altra encara conté un munt d'impureses. Així doncs, el primer que hem de fer és trencar-la a trossos per desfer-la de nou.


Tot seguit, netegem bé una cassola amb un drap i aigua calenta, per assegurar-nos de que no tingui restes de pintura, dissolvents, etc. (Aquesta cassola la utilitzarem únicament per preparar pintures). Un cop fet això, la omplirem amb més aigua calenta aproximadament fins a la meitat de la seva capacitat, i hi posarem la cera trossejada.




Ara l'únic que hem de fer és deixar que la cera es desfaci, procurant que l'aigua no arribi a bullir, fins que quedi totalment líquida; va bé remenar-la de tant en quant. Hem de tenir en compte que és un material insol·luble a l'aigua; per tant, com comprovarem més endavant, no es barreja mai amb ella.




Un cop desfeta la cera, hem de deixar que es refredi totalment... és un procés força lent, així que va bé posar-la tota la nit a la fresca. I l'endemà ja la tenim!! Podem comprovar que tota la cera queda per sobre de l'aigua, un altre cop en forma de panot; i les impureses queden just a la banda que toca l'aigua. Si veiem que no podem desenganxar-la de la cassola amb facilitat, podem trossejar-la una mica. Finalment, hem d'agafar una rasqueta i treure les impureses fins que la cera estigui perfecta. I ja la tindrem a punt per fer pintures!!



Uri

dilluns, 26 de desembre del 2016

Molt bones festes!!

El Nadal ja ha arribat!! Amb aquesta obra de Paul Klee, sempre tan suggerent, us volem desitjar unes molt bones festes i un fantàstic any 2017... esperem que els seus astres us inspirin. Agraïm també totes les mostres de suport que estem rebent en aquesta nova etapa del grup. Salut i una abraçada per tothom!!

Art de Trobada
(Susanna Perálvarez i Oriol Arisa - Artistes visuals)



dissabte, 10 de desembre del 2016

Formulari d'adhesions


ART DE TROBADA

Per un art lliure, rebel i solidari


Sabadell destaca pel seu potencial artístic, que es reflecteix en les propostes i activitats que s'hi generen. Malauradament, els professionals de les arts visuals ens veiem abocats a treballar en condicions molt precàries, que ens dificulten el poder seguir desenvolupant projectes a la ciutat.

Des d'Art de Trobada estem segurs de que qualsevol millora ha de començar per nosaltres mateixos. És per això que hem elaborat una proposta dirigida a totes les persones que vulguin canviar aquesta situació, siguin o no artistes professionals, en base a tres preguntes:

  • Penseu que s'han de millorar les condicions de producció i difusió dels artistes visuals, així com la seva formació en l'àmbit fiscal, laboral i jurídic?
  • Creieu que els projectes artístics col·lectius i autogestionats són una bona resposta a la precarietat a la que ens aboca el model capitalista i burocràtic actual?
  • Penseu que seria necessari comptar amb un espai de treball que ens permetés desenvolupar aquestes mateixes accions en condicions òptimes?

Si hi esteu d'acord, us agraïríem que omplissiu el següent formulari amb les vostres dades. La vostra participació és molt important!! Per tal de fer possible el projecte, volem convocar una primera reunió amb tota la gent interessada, en la qual esperem conèixer les inquietuds i necessitats de cadascú, i debatre aquests i altres punts que es proposin.


Comptem amb vosaltres... us hi esperem ben aviat!!

Art de Trobada
(Susanna Perálvarez i Oriol Arisa - Artistes visuals)




Powered by 123ContactForm | Reportar abuso

dilluns, 5 de desembre del 2016

Taller de pintura a l'oli a l'Escola Illa!!

El passat mes de novembre vam organitzar un nou taller de tècniques i procediments pictòrics amb els alumnes de l'Escola Illa i la seva professora d'il·lustració, la Gemma Canal.

Es tractava d'explicar en què consisteix la tècnica de la pintura a l'oli, quins són els principals aspectes a la hora de preparar-la, i els suports i estris més habituals amb els que s'aplica; així que vam fer tot el procés d'elaboració d'aquesta tècnica tan exigent, i finalment els alumnes van tenir l'oportunitat de provar-la.

El primer que cal tenir en compte quan es prepara l'oli, a part dels materials amb què s'elabora, és la seva forma d'assecar-se, i el temps que això comporta segons cada color; aquesta és la millor manera d'evitar problemes tècnics i de conservació. També és important que els suports (teles, fustes...) estiguin ben preparats, perquè les imprimacions massa magres no solen retenir prou l'aglutinant.

Finalment hi ha altres aspectes a valorar, com l'ús de vernissos, mèdiums, materials de càrrega, ceres naturals, etc. Aquests productes es poden afegir a la pintura durant i després de la seva preparació. Alguns d'ells són totalment opcionals, però d'altres juguen un paper decisiu a la hora d'obtenir uns olis estables i de qualitat.

Oriol



dimecres, 30 de novembre del 2016

Ja som productors de la CAC!!

Tenim una molt bona notícia!!! A partir d'ara, els productes que preparem (pintures per artistes, vernissos, etc...) ja es poden sol·licitar a través de la Central d'Abastiment Catalana (CAC), gestionada per la Cooperativa Integral Catalana. Ho farem a través del rebost de Terrassa.

La CAC és un sistema d'abastiment i distribució de productes fets per la pròpia cooperativa, i funciona com un gran rebost on es poden fer comandes online. A més, apostem per la utilització de moneda social.

Els que no sigueu socis podeu entrar al web com a visitants i fer una ullada a totes les coses que ofereix el rebost.





diumenge, 27 de novembre del 2016

Ja tenim nou logo!!

La Mònica Sonikamonica, artista i il·lustradora vinculada a la CIC, ens ha preparat el nostre primer logotip. És un disseny que pren com a referent les petjades i les empremtes que podem trobar en la natura i també en l'art rupestre, i que s'inspira en tot allò que ens mou com a projecte (la idea de l'art com un espai lliure i més humà que en l'àmbit capitalista, etc...)

A partir d'ara podreu veure el logo a la capçalera del blog, en xarxes socials, en les etiquetes dels nostres productes, etc. No cal dir que estem molt il·lusionats... esperem que us agradi!!



dilluns, 14 de novembre del 2016

Dansa i pintura s'uneixen de nou!!

No us perdeu la nostra propera activitat!! Aquest dissabte combinarem dues arts que s'han complementat des de la Prehistòria: la dansa i la pintura. Ho farem al Centre BodyArt, en col·laboració amb la Laura Prats... gran amiga i ballarina.

Us hi esperem!!


dissabte, 12 de novembre del 2016

Pintures artesanals a TigoMigo!!

El passat 22 d'octubre vaig tenir l'oportunitat de fer un taller de pintures aquoses a TigoMigo (Terrassa). La veritat és que va estar molt bé, i les participants van gaudir d'allò més!!

El taller estava dedicat a les tècniques pictòriques més antigues, utilitzades ja des de l'antic Egipte. Vam començar preparant algunes pintures amb solucions de goma i cola, tal com es fa amb l'aquarel·la i el gouache. Després vam experimentar amb el tremp d'ou, que és la pintura amb la que es solien pintar els antics retaules... i finalment vam descobrir una tècnica molt més insòlita, que es prepara amb cervesa!!

Aquí teniu algunes fotos de la jornada. Esperem poder repetir-ho ben aviat!!

Oriol








dilluns, 31 d’octubre del 2016

Ja tenim barres de colors!

He preparat aquest assortit de colors (7 en total). Són ideals pels nens i pels artistes, i molt agradables per pintar. Estan fetes amb pigments i productes ecològics (resines vegetals, cera verge d'abelles i de carnauba) i tenen una consistència i pigmentació molt bones.

També es poden utilitzar en calent, desfent-les amb un assecador o decapadora, i pintar amb pinzells.

Esperem que us agradin!!




dilluns, 24 d’octubre del 2016

Obres de la Susana Perálvarez

Us presentem les obres de la Susana, pintora resident a Sabadell. Les seves obres criden l'atenció per la seva precisió i sensibilitat. Esperem que us agradin! En paraules d'ella mateixa:

"Mi nombre es Susana Perálvarez, aka Shambala Paradis. Pintar siempre ha sido mi instinto... siempre escapando  de un mundo gris, buscando el color y la magia. Mi obra es mi herramienta para hallar el paraíso en la Tierra, y mi deseo es siempre compartir a través del Arte."

Susana

















dijous, 20 d’octubre del 2016

Ja tenim vernís de dammar!!

He preparat aquest vernís d’origen vegetal, molt apte per pintures i usos artístics, i també per fusteria. Espero que ben aviat estigui disponible al rebost de Terrassa!! 

El vernís està fet amb resina de dammar i essència de trementina, i és molt apreciat per la seva tonalitat clara i la seva poca tendència a engroguir. S’utilitza com a complement de la pintura a l’oli, i també per envernissar mobles i fustes.

En la pintura a l’oli es pot barrejar amb altres productes (trementina i oli de llinosa) a parts iguals, obtenint així un mèdium brillant i flexible, ideal per allargar la pintura. També es pot aplicar com a capa final o també com a vernís de retoc, evitant que les capes de color perdin la seva tonalitat original. En els mobles crea una pàtina brillant, molt bonica i transparent.

Uri




dissabte, 24 de setembre del 2016

Crònica d'un experiment amb les ceres

Una companya apicultora ens va portar uns quants kilos de cera de les seves abelles, així que he aprofitat per fer-ne pintures a l'encàustica. Poques vegades es pot treballar amb una cera tant pura! Tant, que tota la casa feia olor de mel.

Primer de tot vam haver de desfer-la en una olla amb aigua calenta, i treure-li les impureses. Era curiós comprovar com la cera i l'aigua es mantenien sempre separades... després d'això, la calor es mantenia tanta estona que vam haver de deixar refredar-ho durant tota la nit!!

Al dia següent, la cera s'havia convertit en una galeta gegant. Contràriament al que pensàvem, les impureses no va quedar a sota de tot, sino que estaven enganxades a la banda de sota de la cera, així que per treure-les vam haver de rascar.

Després d'això ja va quedar perfecta per fer pintures. I com que tenia pendent arreglar una pastilla de pintura vermella que era massa fina, la vaig desfer i li vaig afegir la cera nova per fer-ne més quantitat, i llestos!!


Mentre la cera es refredava, feia uns dibuixos molt curiosos

Aquí la part de sobre ja estava sòlida, però per sota encara cremava!!

Tot això són les impureses que vam haver de treure

La Galeta de Cera, a punt

Desfent una pastilla d'encàustica, per afegir-li més cera

Així ha quedat la pastilla de pintura encàustica vermella

dimarts, 26 de juliol del 2016

Nous tallers a l'estudi Tigomigo de Terrassa

Aquesta tardor tindré el plaer de fer dos nous tallers de pintures artesanals, a l'estudi Tigomigo de Terrassa!! És un espai molt agradable, on espero que tothom disfruti molt.

El primer taller estarà dedicat a les tècniques aquoses i serà el dissabte 22 d'octubre al matí.

El segon taller tractarà les tècniques grasses i es farà el 29 d'octubre i el 19 de novembre, també dissabtes al matí.

Teniu tota la informació als següents enllaços:

http://tigomigo.com/talleres/fabricando-pinturas-artesanales-las-tecnicas-acuosas
http://tigomigo.com/talleres/fabricando-pinturas-artesanales-las-tecnicas-grasas

Us hi espero amb moltes ganes!!




dissabte, 9 de juliol del 2016

Bona notícia: Faig nous tallers a l'Escola Illa

Ja us podeu inscriure als propers tallers de Tècniques i Procediments Pictòrics que faré a l'Escola Illa, a Sabadell!! Seran a partir del febrer de l'any que ve. Els estic preparant amb moltes ganes!! Si us interessa i necessiteu més informació, podeu escriure'm al correu artdetrobada@gmail.com